Alba Regia Nyugdíjas Egyesület

 

Szociális látogatók

Vezető: Pálinkás Lajosné Icu

e-mail: palinkasicu[kukac]gmail [pont] com

Cím: ARNYE iroda

Telefon: +36 30 392 2243

e-mail: palinkasicu[kukac]gmail[pont]com

Időpont: kedd és csütörtök 9-12 óra

Az egyesületen belül 1992-ben jött létre a szociális látogatói csoport. A szociális látogatói hálózat, mely 6–8 nyugdíjas hölggyel kezdte meg térítésmentes tevékenységét, elsősorban az idős egyedülállók lelki támogatását tűzte ki céljául. Első feladatuk az idős nyugdíjasok felkeresése, illetve a segítség iránti igény felmérése volt. Ehhez a tevékenységhez a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályától kapták a neveket és a címeket. Egy-egy látogató 40 címet kapott, ahol felmérte a nyugdíjas körülményeit, mennyire van egyedül, el tudja-e látni magát, szüksége van-e segítségre, igényli-e  a rendszeres látogatást, hogy megkönnyítsük életét. A látogatási idő alatt költségtérítés nélkül a következő segítségnyújtást terveztük: –  Heti rendszerességgel meglátogatjuk, kisebb bevásárlásokban segítünk. –  Vállaljuk a csekkek befizetését, gyógyszerek felíratását, illetve annak kiváltását. –  Szükség esetén elkísérjük orvoshoz. –  Igény szerint sétálunk együtt minden héten egy vagy két alkalommal. Minden esetben beszélgetünk, amire nagy szükség van. A tényleges látogatói munka 1995-ben indult meg. Eleinte 7–8 ember kezdte a látogatást, heti rendszerességgel 6–7 nyugdíjast felkeresve. A felmérések új emberek jelentkezése közben tovább folytatódtak, így 1997-re már 18 látogató közel 140 emberhez járt látogatni. A csoport vezetését Németh Árpádné fogta össze. Több feladatot is kapott a csoport. Karácsony közeledtével az idős, rászoruló nyugdíjasoknak ajándékcsomagokat készítettek és mindenkinek házhoz vitték. Ezzel az ajándékozással nagy örömöt szereztünk, sokan meg  is könnyezték, hiszen kevés nyugdíjas, idős ember számított ilyen meglepetésre. Németh Árpádnétól a látogatói csoport vezetését Pálinkás Lajosné vette át. Tevékenységünkkel az önkormányzat – látván munkánk eredményességét – bizalmát megnyertük. A karácsonyi csomagok megszervezése  és szétosztása továbbra is a mi csoportunk fela- data maradt. A csomagok száma lassan 1000 fölé emelkedett, ezért a háznál történő kézbesítés helyett a szolgáltatóházban adtuk át a nyugdíjasoknak. Természetesen a látogatott időseknek továbbra is elvittük a lakásukra.

Látogatásunk során, a nénikkel való beszélgetés közben szóba került az is, hogy ki kit látogat. A nénik pedig sokan ismerték egymást, de már nem tudtak találkozni. Ekkor határoztuk el, hogy megszervezzük a találkozót, megvendégeljük Őket és közben  találkozhatnak egymással.

Így vált hagyománnyá, hogy minden évben tavasszal és ősszel megvendégeljük kedves idős látogatottjainkat. Minden esetben egy kis műsort adunk, versekkel, énekekkel, kis történetekkel, majd utána tea mellett egy kis süteménnyel, vidám beszélgetés és énekelgetés mellett örülünk egymásnak.

Kellemes, hasznos is a közös program, az élmények, gondok, tanácsok megosztása egymással. A jó kapcsolat összeköt, erőt ad a további munkánkhoz. Továbbra is meleg szeretettel folytatom ezt a szép feladatot, bízom abban, hogy sok embernek tudunk még segíteni, hogy szebbé tehessük a nehezen viselhető egyedüllétet.

Pálinkás Lajosné