Alba Regia Nyugdíjas Egyesület

 Mérnök Nyugdíjas Klub

Klubvezető: Dr. Szepes András

Tel: +36 30 9946 779

e-mail: andras1946 [kukac] gmail [pont] com

Cím: Szolgáltató Ház Lövölde u. 26.

Térkép

Időpont:  csütörtök 15 óra

Bemutatkozás

Programok

Galéria

 

Az egyik legfiatalabb klub  2007. november  27-én alakult meg  21 fővel, Elek Gyula vezetésével. A Mérnök Klub megalakulása óta tagja az egyesületnek, s jelenlegi  nevét 2011-ben vette fel. Időközben a klubvezetői teendőket Kalauz Mária Ibolya látta el, irányítva a zömében férfiakból álló tagságot, majd 2017-ben átadta a feladatokat, mert elköltözött Budapestre. Jelenleg 51 tagunk van.

Összejöveteleinket kéthetente tartjuk a Lövölde  utcai szolgáltatóházban. A klub nevéből is kiderül, hogy szakmai jellegű, kapcsolataik is tudományos jelleggel bírnak. (Óbudai Egyetem Alba Regia Kara, Széna téri városi könyvtár számítástechnikai klubja, Mérnöki Kamara.)

Foglalkozásainkon, kirándulásainkon is erősen a műszaki, szakmai jelleg dominál, mondhatni a klubtagok tanulni vágynak  és tanulnak is. Sokszor tartanak tagjaink saját előadásokat, de nem ritka a meghívott előadó sem. A környék üzemeit is bejártuk és járjuk, szinte szívjuk magukba az információt. A műszaki és természettudományos érdeklődés mellett humán témákkal is foglalkozunk.

Az előadásaink között volt történelmi, nyelvtudományi, egy Mozart operát bemutató, a határainkon kívüli magyar költőinkkel foglalkozó és gyakran indítjuk a klubnapunkat egy-egy szép verssel. Egyszer egy fiatal fizikus egyetemista is nagyszerű előadást tartott arról, hogy hogyan változott meg a fizikai szemlélet mára. Egyszóval nagyon széles körű az érdeklődésünk.

Említésre méltó, hogy az ARNYE történelmi versenyein a klubunk csapata háromszor is bekerült a döntőbe és egyszer első is lett.

Hagyományos rendezvényük  a farsang és Márton nap.

Évente legalább egy nagyobb volumenű  – szakmai jelleget kihangsúlyozó – kirándulást szerveznek: 2008-ban Kulcs (szélerőmű),  2009-ben  Paks (atomerőmű), 2011-ben Tata (ELTE – geológiai park), 2012-ben Zsámbék (légvédelmi múzeum), 2013-ban Köröshegy (völgyhíd), 2014- ben Bős (vízierőmű), 2015-ben Esztergom (Suzuki  gyár) és Párkány.

 

VISSZA

Programjaink

2022. 1. félév ismét a közösségben

Június 16. A jó időjárás és a klubtagok örömére ismét bográcsos klubnapot szerveztünk, köszönhetően az önkormányzati támogatásnak is. Némi keresgélés után a vörösboros, csiperke gombás pörkölt mellett döntöttünk. Az ízek fokozására kétféle húst használtunk: sertéscombot és marhanyakat. Megküzdöttünk az új égőfej beállításaival is, de végül jó 3 órányi főzés után fenséges lakoma kerekedett.

A nap kiemelkedő élménye az a hosszú beszélgetés volt, amit a klub tagjai egymás között folytattak. Ebben benne volt az is, hogy a hosszú bezártság után sok-sok mondanivalója volt mindenkinek. A kertben a bogrács körül nem volt senkinek fix ülőhelye, mindenki igyekezett minél több társával beszélgetni.

   

Május 26-án Nádasdladányba látigattunk el, ahol a Nádasdy kastélyt tekintettük meg. A szakszerű idegenvezetés igen sokat segített egy korszak, de különösen egy család életének megismerésében.

Május 12-én Balsay István korábbi polgármester és országgyűlési képviselő tartott egy beszélgetés klubnapot a városfejlesztés témájában. Felidézte az elmúlt több mint 25 év történéseit, a város változásait.

   

Május 5-én Dr. Horváth Árpád fiatal fizikus segített tájékozódni az elemi részecskék világában. Az apropót egy portálcikk adta, mely a standard-modell problémájáról szólt. Előadónk igen tájékozott a témában, nemcsak kutatásai, olvasmányai révén, hanem volt szerencséje Genfben a CERN-ben is rövidebb ideig dolgozni.

Április 14-én együtt megtekintettük az Árpádházi Királyok és Szentek csodálatos kiállítást.

Külön élmény volt Igari Antal úr pótlólagos tárlatvezetése a kiállított érmek mellett.

Március 23-án végre ismét személyesen találkoztunk a bogrács körül. Szabadtéren kezdtünk, de az idő miatt

a Klubházban folytattuk. A jó ebéd után egy új tagot is megismerhettünk.