Alba Regia Nyugdíjas Egyesület

 

2022 Lengyel csoport látogatása Székesfehérváron

2021 Megtartottuk a Küldöttgyűlést, melyen elfogadtuk az új Alapszabályt.

Lezajlott a 2019. évi történelmi vetélkedő

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Láng Hugóné Rózsika nénit

Pápai csoport látogatása

Küldöttgyűlés 2018

Bemutatkozás

Korábbi vezetők

Történet

Galéria

 

TÁJÉKOZTATÁS
Az elmúlt időszak igen nagy megterhelés jelentett, és fog is jelenteni az Egyesületünk tagjaira nézve, hisz mi mindannyian a veszélyeztetett korosztályhoz tartozunk. E téren semmi jobb tanácsot nem tudtunk adni, mint: MARADJ OTTHON!

A helyzet szerencsére az idei (2022) tavaszra-nyárra már úgy alakult, hogy ismét tarthatjuk közvetlen találkozásainkat a klubok törzshelyén. Emellett természetesen kérjük továbbra is, ha bárki problémát érez saját állapotával kapcsolatban, óvatosságból inkább kerülje a klubnapokat, amíg egyértelmű válszt nem kap állapotára a háziorvosától. mert VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Küldöttgyűlés 2020

A 46/2020. (III.16.) Korm. rendelet „Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről” (III.) 4. §. (1) bekezdése alapján kerül sor az idei Küldöttgyűlés átmeneti halasztására a veszélyhelyzet hivatalosan kihirdetett elmúlását követő legkésőbb 15 napon belüli időpontra.

 

AZ ÉV ÖNKÉNTESEIT KÖSZÖNTÖTTÜK
2020. FEBRUÁR 3.

(FEHÉRVÁRI PROGRAMSZERVEZŐ KFT.)

A Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai Fröschl Ferencet és feleségét választották a 2019-es év önkéntesének. A nagyon aktív, kedves nyugdíjas házaspárt hétfőn délelőtt köszöntöttük a Művészetek Házában.

Azt hitték, egy hirtelen jött feladat megoldására hívtuk őket a Programszervező irodájába, ahol azonban most meglepetés várta őket: Benkő-Igaz Krisztina szakmai vezető, Láda-Handa Edina önkéntes kapcsolattartó és Krainhoffer Andrea rendezvényszervező fogadta Fröschl Ferencet és feleségét, Anit, akik – a munkatársak egybehangzó véleménye szerint – kiérdemelték az Év önkéntese címet.

 

Feri bácsi és felesége hosszú évek óta dolgoznak már együtt velünk, szinte nincs olyan kérés, amit ne teljesítenének. Nemcsak ők maguk segítőkészek, de nyugdíjas társaikat is aktivizálják, így mindig számíthatunk rájuk a rendezvények előkészítésében és a lebonyolításban is. Nagyon meglepődtek és őszintén örültek a címnek, amelyhez egy róluk készült vászonkép és egy smoothie készítő berendezés is társult.

Feri bácsi 11 éve nyugdíjas – mesélte a házaspár az átadón, azóta tagjai az Öreghegyi Nyugdíjasklubnak, ahova rendszeresen, minden szerdán eljárnak. Az önkénteskedést még a kft. megalakulása előtt kezdték. Hogy miért? Nyugdíjasként nem akartak otthon ülni, unatkozni, fehérváriként úgy gondolták, ha tudnak, akkor miért is ne segítenének a városi programokban.

 

„Teszünk-veszünk, és közben együtt vagyunk, ez nagyon jó így” – mondta mosolyogva Ani, akitől azt is megtudtuk: szinte minden programunkon segítettek már. Ha kell, csomagokat állítanak össze a Lecsófőző Vigasságra, de ott állnak az információs faházakban a Hetedhét Játékfesztiválon és a kedvenc rendezvényen, a Székesfehérvári Királyi Napokon is.

Nagyon sok szép emlékük van – említették, az egyik legjobb például egy néhány évvel ezelőtti adventről, amikor a múzeum udvarán berendezett hangulatos térben századfordulós ruhákba öltözve fogadták a vendégeket. Nagyon szeretik a nemzetközi néptáncfesztivált is, a segítség mellett ott lelkes nézőként is jelen vannak, hiszen rendszeresen fellépnek az unokák – mondták büszkén.

 

(Forrás eredeti cikkben)

 

TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2019

A vetélkedő a már szokásosnak nevezhető módon két fordulós volt. Az elsőben írásbeli feladatokat kellett megoldani, és ezek eredménye alapján jutott 6 csapat a döntőbe. Ott már történelmi, helytörténeti és általános műveltségi kérdések, valamint egy 6 perces prezentáció eredményeként alakult ki a sorrend.

A részletes bemutatás a VETÉLKEDŐK menüpont alatt található.

 

KILENCVENEDIK SZÜLETÉSNAPJÁN KÖSZÖNTÖTTÉK
LÁNG HUGÓNÉ RÓZSIKA NÉNIT

Láng Hugóné Rózsika nénit, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület korábbi elnökét köszöntötték 90. születésnapja alkalmából csütörtökön a Nyugdíjas Szolgáltató Házban. Láng Hugóné példaértékűen irányította az egyesület tevékenységét hosszú éveken keresztül, vezetésével igazi közösséggé, családdá kovácsolódott a szervezet.

A 90 éves ünnepelt felidézte a kezdeteket és a legboldogabb pillanatokat is a városi nyugdíjas közösség életéből.

Az Alba Regia Nyugdijas Egyesület 1992-es megalakulásakor 140 körüli volt a létszám, mára több ezer tagot számlál az egyesület. Láng Hugóné Rózsika néni 1997 és 2010 között vezette a szervezetet és erős, összetartó közösséget adott át Csetényi Attilánénak, aki továbbviszi a hagyományokat.

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület jelenlegi elnöke az ünnepségen kiemelte, hogy Láng Hugóné példaértékűen koordinálta az egyesület tevékenységét hosszú éveken keresztül, Hangsúlyozta, hogy alapok nélkül nehéz lett volna építkezni, Láng Hugóné személye pedig biztos alapokat jelent még ma is a nyugdíjas egyesület tagjai számára.

A születésnapi köszöntésen részt vett Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András és Warvasovszky Tihamér is, aki 12 éven keresztül vezette a várost.

„Pontosan tudjuk, hogy ahogy megyünk előre az időben, úgy lesz egyre fontosabb egy-egy születésnap és névnap. Azt látom a saját szüleimen is, hogy számukra is azért fontosak ezek az események, mert ilyenkor összejön a család beszélgetni, nosztalgiázni, a jelenről és a jövőről beszélgetni. Most is egy család, egy közösség ünnepén vagyunk és egy közösséghez mindig kellenek olyan emberek, akik felvállalják a vezetéssel járó felelősséget és feladatokat is. Most kiemelten köszöntünk valakit, aki ezt hosszú éveken keresztül megtette.” - fogalmazott köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, hogy az ARNYE, mint szervezet képes közösséggé formálni azokat a fehérvári nyugdíjasokat, akik szeretnének egy közösséghez tartozni, legyen az egy városrészi, vagy hivatáshoz kapcsolódó klub és akik szeretnének programokon részt venni, találkozni másokkal, jót beszélgetni, kirándulni.

Cser-Palkovics András polgármesteri elismerő emlékéremmel, valamint Magyarország miniszterelnöke által aláírt emléklappal lepte meg az ünnepeltet.

Warvasovszky Tihamér, a város korábbi polgármestere elmondta, hogy nyolc éve már nem Fehérváron dolgozik, de a terembe belépve úgy érzi, mintha csak tegnap lett volna az az időszak, amikor napi szinten részt vett a városi közéletben. „Köszönöm Rózsika néninek, hogy megélte a 90 évet és a Jóistennek, hogy itt lehet közöttünk. Ez az alkalom arra is jó, hogy az ember visszaidézze a közös élményeket, együttlétet, úgy mint egy családban.” - tette hozzá

Az ünnepelt, Láng Hugóné Rózsika néni felidézte, hogy sok lelkes segítője volt, akik kitartóan és fáradhatatlanul keresték a városban élő időseket, akik magányosan élve örömmel fogadták a rendszeres látogatást, vagy hívták az alakuló klubokba a közösségbe vágyókat.

Megemlítette az internetes tanfolyamokat, országjárásokat és azokat a vidám vetélkedőket is, amik szorosabbra fonták a kapcsolatot nagyszülők és unokák között. Külön köszönetet mondott a szociális látogatóknak is, akik fáradhatatlan szeretettel keresik fel idős barátaikat.

********************

A klubvezetői értekezleten köszöntöttük Török Tiborné Esztert kerek születésnapja alkalmából. Sok boldog és egészséges évet!

*****************************

 

Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Érdekképviseleti Egyesülete Székesfehérváron járt az Önkormányzatnál, és velünk (ARNYE) is találkoztak.

 

*****************************

Az éves Küldöttgyűlésre 2018. április 26-án került sor, melyen a küldöttek nagyrésze már az első jelzett időpontban hatátorazatképes létszámban megjelent. A pontos kezdést csak a sajtó munkatársai befolyásolták, mivel többen is akkor szerettek volna riportanyagot kérni.

Csetény Attiláné mondta el a köszöntő, üdvözlő szavakat. Megköszönte a munkatárasai és a klubok munkáját, amivel ismét egy sikeres évzárást tudhattunk magunk mögött.

Fejes Rudolf ismertette a napirendet, majd megszavaztatta a tisztségviselőket. Ezek alapján felkérte az Elnök asszonyt az éves beszámoló megtartására.

Csetényi Attiláné beszámolt mindazon változásokról, melyek révén az Egyesület új, kényelmes irodában tud dolgozni a belváros szívében. Ennek mind a kialakítása, mind a felszerelése a Város segítségével történt meg. Szintén fontos változásként emelte ki a Szolgáltatóház felújítását is, valamint az abban lévő eszközök megújulását, melyben a képviselői támogatás is nagy szerepet játszott. Minden egyes klub jelentős munkát végzett az elmúlt évben, számos programot bonyolítottak le, ott voltak ninden jelentős városi eseményen.

A beszámolóhoz hozzászólt a jogász és a gazdasági vezető is, majd beszámolt a Felügyelő Bizottság vezetője is.

 

Fejes Rudolf ismertette az Alapszabály módosításának főbb indokait, majd a változásokat pontról pontra meg is szavaztatta.

**************************

Az Egyesület (ARNYE) célja,hogy a város nyugdíjasai részére szociális látogatásaival kapcsolatot tartson és segítse a magányos,otthonukat elhagyni nem tudó idős rászorultakat,lelki és anyagi téren egyarántKlubjaiban széleskörű lehetőséget nyújtson kulturált, hasznos, szórakoztató együttlétekre. Szolgáltatóház működtetésével,kisipari szolgáltatásokkal, kedvezményes javító munkákkal segítse a nyugdíjasokat.számítógép központjában biztosítson a város nyugdíjasainak internet kapcsolatot.

Rendszeres jogi és társadalombiztosítási tanácsadást nyújtson,érdekvédelmet biztosítson minden nyugdíjas számára.Széles körben kedvezményes gyógyüdülést szervezzen.

 

Az Egyesület 1992 óta működik Székesfehérváron, 6 éve közhasznú szervezetként.

Szociális látogatóink közel 150 idős egyedülálló, 70 -  95 év közötti embert látogatnak heti rendszerességgel.

19 klubunkban jelenleg több mint 1200 klubtag találkozik hetente.

14 év óta működtetett szolgáltató házunk kedvezményes javító munkákat nyújt a város minden nyugdíjasának.

VISSZA

**************************

Elnökök:

Dr. Kecskés László (1992-1993)

Iski Károly (1993-1997)

Láng Hugóné (1997-2010)

Felügyelő Bizottság elnökei:

Őze Gyula

Beke Zoltánné

Vezetőségi tagok:

Bikárdi Gyuláné

Handler Rezsőné

Dr. Harsányi József

Dr. Koszorús Béla

Mészáros Sándor

Németh Árpádné

VISSZA

**************************

 

Az 1990-es évek elején szinte megszűntek azok a korábbi lehetőségek, melyek elősegítették az emberi kapcsolatokat, a közösségi tevékenységeket. Az idősekre mindez fokozottabban hatott.

Ezek felismerése vezette Dr. Kecskés Lászlót - Balsay István polgármester biztatására - hogy megalapítsa az Alba Regia Nyugdíjas Egyesületet. Az akkor alig 100 fős egyesület olyan gazdag programot kínált, hogy a létszám rohamosan nőni kezdett. Talán ennek is köszönhető, hogy az egyesület a mindenkori városvezetéstől nemcsak erkölcsi, de anyagi támogatást is kapott, kap rendszeresen.

1992-ben elkezdődött a klubok szervezése, kialakult a szociális látogató hálózat. Megszervezésre került a jogi és társadalombiztosítási tanácsadó szolgálat.

A PHARE programok adta lehetőségeket kihasználva, az Egyesület sikeresen pályázat révén meg tudta vásárolni a Szolgáltató Házat, melyben kezdetben fodrászat, tévészervíz, gázszerelés, cipészet, ezermester szolgáltatás működött.

A 2000-es évek elején egy újabb PHARE pályázat 24 millió Ft támogatásából a tagok közül majd 400-an vehettek részt a többnapos kirándulásokon.

2001-ben sikerült egy kis számítógép-termet berendezni, melyben a nyugdíjasok képzését lehetett megszervezni.

VISSZA

**************************

Galéria

Az új iroda bejárata

Az iroda belülről