Alba Regia Nyugdíjas Egyesület

 

2020

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület az Árpád ház programhoz csatlakozva

„IV. László király”

címmel szellemi vetélkedőt hirdet  az Egyesület klubjai részére.

A vetélkedő célja: méltóképpen megemlékezni királyainkról, valamint városunkról és környezetünkről.

A vetélkedőn 3 fős csapatok vehetnek részt. Egy klub több csapatot is indíthat. A csapatok tagjait a jelentkezést követően a döntő napjáig cserélni lehet.  A csapatok saját klubjukat képviselik.

A vetélkedőre nevezni Jelentkezési lap kitöltésével lehet. A nevezés, azaz Jelentkezési lap egyesületünknél történő leadásának határideje: 2020. január 31. (Ezt követően a csapatok részére segédanyagot biztosítunk.)

A vetélkedő témakörei:

  1. IV. László király
  2. Ez történt városunkban 2019-ben
  3. Általános műveltségi kérdések
  4. Székesfehérvár szobrai (döntőben)

 

Az elődöntő megtartását 2020. május hónapra, míg a döntőt szeptember hónapra tervezzük.

A döntőbe hat csapat kerül, de az egyesület fenntartja a jogot arra, hogy a döntőbe jutó csapatok számát megemelje.

Székesfehérvár, 2020. január 8.

 

Csetényi Attiláné

elnök

 

2019

Az ez évi vetélkedő központi témája IV. Béla király

Az első forduló lebonyolítása nagyjából hasonlóképp történt, mint az előzőekben. A versenyzők a feladatokat részben írásban, részben szöveges oldották meg. A kiértékelés után a 6 legjobb eredményt elért csapat jutott a döntőbe, melyre 2019. szeptember 12-én került sor a Hiemer Házban.

A vetélkedőt az Alsóvárosi klub Vadrózsa csapata nyerte

2. helyen a Vízügyi klub Vízipók csapata végzett

A 3. a Mérnökök Menőmanó csapata lett

A döntőben még részt vett a Búzavirág, a Rozmaring és Cappuccino csapat is.

Köszönet a zsűrinek

Fejes Rudolf szervezőnek

és segítőinek

2018

Lezajlott a II. András vetélkedő elődöntője

 

Egyesületünk az Árpád ház programhoz csatlakozva 2018-ban II. András király címmel hirdetett szellemi vetélkedőt.

A vetélkedő célja: méltóképpen megemlékezni Árpád házi királyainkról, valamint városunkról, környezetünkről, nem utolsósorban a szellemi frissesség megőrzése.

A vetélkedőre 20 klubunkból 22 három fős csapatok nevezett. A csapatok részére felkészülési anyagot biztosítunk, ugyanakkor ösztönöztük őket saját kutatásra is.

A vetélkedő témakörei:

1.            II. András király élete, tevékenysége

2.            Székesfehérvár története a török uralma alatt  (1543-1688)

3.            Székesfehérvár utcáinak fehérvári kötődésű névadói

 

Az elődöntő előtt sajtótájékoztatón ismertettük vetélkedőnk fontosságát, lebonyolításának módját.

Négy hónapos felkészülési időszak 2018. május 17-én bonyolítottuk le az elődöntőt, melyen 21 csapat vett részt. A négy  csoportban megtartott elődöntőn a csapatoknak 30 kérdésből,  illetve két táblázatból álló feladatlapot  kell megoldaniuk. A felkészülés sikerességét mutatja, hogy az átlagteljesítmény 69% feletti volt, míg a döntőbe jutott csapatok minimum 85%-os megoldást értek el.

 

(képek:Székesfehérvár.hu)

A tovább nem jutó csapatok tagjait emléklappal jutalmaztuk, míg a döntőbe jutott csapatok megkapták az új feladatokat. Új témakörként szerepel Székesfehérvár története a török kiűzésétől a barokk kor végéig (1688-XVIII. századig), illetve 2018. Barokk év – barokk épületek Székesfehérvárott.

A döntő – melynek megtartását szeptember hónapra tervezzük - 13 fordulóból és hat kiselőadásból fog állni.

A döntőbe jutott csapatok és az általuk bemutatott kiselőadás címe:

Vízipók csapat (Vízügyi klub) - Az Aranybulla

Rozmaring csapat (Öreghegyi klub) – A székesfehérvári Szent Imre templom

Cappuccino csapat (Öreghegyi klub) – II. András bel-, és gazdaságpolitikája

Vízválasztó csapat (Vízügyi klub) - Az V. keresztes hadjárat

Menőmanók csapat (Mérnök klub) - A székesfehérvári Nepomuki Szent János templom

Rózsa csapat (Öreghegyi klub) – A székesfehérvári Szent István székesegyház

A vetélkedő döntője nyilvános, mindenkit szeretettel várunk a később megjelentett helyen és időpontban.

2017

A vetélkedő központi témája II. Béla volt.

Részletes leírás

2016

A 2016. évi vetélkedőt „Könyves Kálmántól – II. Béláig” címmel  hirdettük meg, témája ismét nagyobb lélegzetű, mert történelmünkben több jelentős szerepet játszó személyt érint. Könyves Kálmán  és testvére, Álmos, illetve gyermekeik, II. István és II. (Vak) Béla, valamint a trónkövetelő Borisz harca a hatalomért jellemzi ezt a korszakot. Összeesküvések, csaták, megtorlások, politikai ármánykodások sora tette lehetővé az érdekes kérdések összeállítását. Mellette előtérbe került Székesfehérvár története, illetve a döntőbe jutó csapatoknak egy teljesen új téma: A fehérvári szokások. A májusban megrendezett elődöntőn 15 csapat vett részt. A szeptemberi döntőbe 6 csapat jutott tovább, valamennyien 90%-osnál jobb eredménnyel.

Meg kell említenünk, hogy  a Szent László vetélkedőnket – természetesen teljesen átdolgozva – 2016. április 21-én megrendeztük Nagyváradon  a Festum Varadinum keretében a „Székesfehérvár bemutatkozik” napon. A csapatok összetétele többgenerációs volt, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete tagjaiból, valamint a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont diákjaiból álltak.

2015

2015-ben a kérdések és feladatok Könyves Kálmán tetteiről szóltak. Mindezeket kiegészítették a közvetlen környezetünk, azaz Székesfehérvár  eseményeivel kapcsolatos kérdések.

A vetélkedőre 15 csapat jelentkezett, s már  az elődöntő is bizonyságot tett arról, hogy  a felkészülést a csapatok nagyon komolyan vették. Ezt támasztja alá, hogy  a kérdések 75%-ára helyesen válaszoltak, s ezen belül  a Könyves Kálmánról szóló kérdéseket 82%-osan oldották meg.

A döntőbe – amit a már megszokott helyen  és körülmények között rendeztünk –, most is 6 csapat jutott.

A döntő 10 fordulóból  és a közéjük  beillesztett kiselőadásokból állt. A vetélkedő viszonylag gyorsan és jó hangulatban zajlott le. A csapatok ugyan versengtek, de a legfontosabb az volt, hogy egymásért is drukkolnak, s örülnek a másik jó válaszának.

Végül az első helyen a Rozmaring  csapat (Öreghegyi klub) végzett. 2. lett a Vízügy II., 3. a Vízügy I. csapat. 4. helyezett az Öreghegyi klub „∑ 225 év” csapata, 5. a Szivárvány  csapat (szociális látogatók), és a 6. helyen  végzett a Bástya csapat (Mérnök klub).

A döntő résztvevői az önkormányzat anyagi támogatásával egész napos kiránduláson vettek részt, melynek úticélja Tarcal és Tokaj  volt. Tarcalon az információs központ vezetője fogadott bennünket, aki szívvel-lélekkel mutatta be települését.

2014

2014-ben Szent Lászlót ünnepeltük, vetélkedőnk is az ő életéhez kapcsolódott, kiegészítve Székesfehérvár  Szent István évi eseményeivel. Ezekhez illesztettük a lovagkirály   kedves városának, Nagyváradnak  a történetével, illetve Ady Endre nagyváradi időszakával foglalkozó kérdéseinket.

Természetesen a város jól fogadta felhívásunkat, mint ahogy a zsűri elnöki tisztjét is azonnal elfogadta a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, dr. Csurgai Horváth József úr.

Az elődöntőt május hó folyamán rendeztük meg, ahonnan most is 6 csapat jutott tovább a döntőbe. Persze, a továbbjutók nyáron sem unatkozhattak, mert a döntőre elkészítendő feladatot kaptak.

A döntőt szeptember hó folyamán a Hiemer–Pfund–Caraffa-házban  rendeztük meg. Meg kellett állapítanunk, hogy a csapatok a döntőhöz méltóan felkészültek, a sokféle feladatot játékosan, jó kedvvel oldották meg. Végül az Vízügy I. lett az első, 2. helyen  a Vízügy II. végzett, míg a 3. helyet az öreghegyi  csapat szerezte meg (4. Vízipók, 5. Kisfalud,  6. Postás).

Az eredményhirdetéskor jött a meglepetés, jutalomként a döntő résztvevői egy kiránduláson vesznek részt, melynek úticélja Nagyvárad.

2014. október 16-án reggel fél 6-kor mindenki izgatottan topogott Skála parkolójában, várta a beérkező buszt. Pont délre értünk Nagyváradra, ahol először a bazilikáés annak kincsestárát néztük meg. Majd az Ady múzeumot és a felútás alatt álló, csillag alakú várat kerestük fel, ahol szakavatott idegenvezetéssel tájékoztattak bennünketEzt követően elsétáltunk Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének székházáhozahol a vendéglátóink kávéval, ütővel, süteménnyel kedveskedtek, és megtisztelte csoportunkat ró Rozália szenátor asszony is.

A fogadás után még hosszú séta következett a Belváros palotáinamegcsodálásával és a szabad programot követően a késő esti hazautazás.

2013

2013. Szent István év. Most is, mint 1938-ban, a város méltóképpen kíván megemlékezni első királyunkról. A megemlékezés persze nemcsak a városé, hanem  az egész országé. István király templomának romjait Nemzeti Emlékhellyé nyilvánítják, augusztus hó folyamán kihelyezett kormányülésre kerül sor a Városházán, bemutatásra kerül a koronázási szertartásjáték, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A város lázban ég, lehetőségeihez mérten mindenki kiveszi részét az ünneplésből, István király nagyságának dicsőítéséből.

Egyesületünk is elhatározta, hogy méltóképpen kíván megemlékezni  a 975 éve elhunyt nagy királyunkról, s szellemi vetélkedőt hirdetett meg, mely feldolgozta Szent István élettörténetét, tetteit és Székesfehérvár legfőbb  eseményeit. Felhívásunk generációs vetélkedőről szólt, s a jelentkező csapatok mellé a Teleki Blanka Gimnázium egy-egy tanulóját sorsoltuk. A 18 induló csapat részére elődöntőt szerveztünk, s innen  a hat legjobb került a Hiemer–Pfund–Caraffa-ház  báltermében megrendezett döntőbe.

Itt jegyezzük meg, hogy a vetélkedőnkhöz, s majd  a később sorra kerülőkhöz is a kezdetektől fogva megkaptuk a város önkormányzatának és a Városi Levéltár igazgatójának hathatós, segítő támogatását.

A nagyszámú jelentkező miatt elődöntőt rendeztünk, ahol a csapatoknak 40 kérdésre kellett választ adniuk, illetve 10 régi fehérvári képet kellett felismerniük.

A döntőbe a vízügyi  klubtól 3, az öreghegyi,  a kisfaludi  és a pedagógus klubtól 1-1 csapat jutott, s újabb  feladatként megkapták azt a két témát, melyet szabadon feldolgozhattak és amit a szeptember 7-én a Hiemer-ház  báltermében megrendezésre került döntőben előadhattak. Ez a két téma a következő volt:

  • Egy városi nevezetesség bemutatása – kreativitásukra bízva (pl. Püspöki palota és könyvtár, Aba-Novák Vilmos és Székesfehérvár, stb.
  • Szent István király élete hat témára bontva (pl. István király  és az egyház, István király külpolitikája, stb.)

A döntő 9 fordulóból  állt, melynek során a csapatok az előbb  említett két témán kívül „Ki, vagy mi vagyok én?” felismerése, a Bory vár csigalépcsőjét ábrázoló kép összeállítása, régi fényképek felismerése, villámkérdések és felsorolást igénylő kérdések megválaszolása során adtak számot felkészültségükről.

Az első helyet végül a Vízügy 2. csapata szerezte meg, megelőzve  a Vízügy  1. és az Öreghegy 1. csapatát. A negyedik helyezett a Vízipók  (Vízügy) csapat lett, az ötödik, illetve hatodik helyen pedig a Kisfaludiak társasága, illetve a Jó pajtás (Pedagógus klub) csapat végzett.

A döntőben résztvevő versenyzők oklevelet, DVD-t kaptak, míg a csapatok eredményességüktől függően, az önkormányzat anyagi támogatásával kirándulásra, csapatépítésre felhasználható pénzkeretben részesültek.

A döntőt értékelve dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke  a csapatok felkészültségét emelte ki és arra  kérte a játékosokat, hogy  a megszerzett tudást, elsajátított ismereteket adják tovább családtagjaiknak, barátaiknak. A zsűri munkájáról szólva elmondta, hogy olyan emberek értékelték a csapatokat, akik sokat tudnak erről a városról és szeretik át is adni azt a tudást, amelynek birtokosai.

A döntőt megtekintette dr. Cser-Palkovics András polgármester úr, aki elégedettségét fejezte ki a vetélkedő megrendezésével, színvonalával, illetve a csapatok felkészültségével kapcsolatban. „A versenyzők egyben a jövő alapjait is letették, miközben elmélyedtek a város történelmi múltjában.” – mondta.

Ekkor határoztuk el, hogy  a vetélkedőket a koronázási  szertartásjátékok főszereplőjéhez – egy- egy nevezetes Árpád házi királyhoz – kapcsolva a következő években is megrendezzük.